Autorijles

Proefles


Je kunt tijdens een proefles kennismaken met jouw rij-coach en zelf onze manier van lesgeven ervaren. Het is belangrijk dat jij je prettig voelt bij je rij-coach, aangezien jullie heel wat uurtjes samen in de auto zullen doorbrengen.


We behandelen de beginselen van het autorijden. Dit gebeurt in een rustige omgeving, waar jij in jouw eigen tempo, in de gelegenheid wordt gesteld om kennis te maken met de lesauto en de bediening.


Aan het einde van de proefles bespreken we, gráág met je ouders erbij, hoe jij de proefles hebt ervaren. We bespreken jouw persoonlijke leerdoelen en wensen. Wij beantwoorden graag al jullie vragen en geven een eerlijk advies over het aantal lessen dat jij nodig hebt. Hierdoor krijgen jullie een goed beeld van de kosten voor jouw rijbewijs.


Rijschool van Veen krijgt veel positieve reacties van ouders die zich, door onze open en eerlijke communicatie, vanaf het begin betrokken voelen. Voor ouders is het natuurlijk ook erg belangrijk om te weten bij wie hun dochter of zoon in de auto stapt.


De rijopleiding


Onze rijopleiding bestaat uit 4 modules die opbouwend zijn in moeilijkheidsgraad. Onderstaande 4 modules samen vormen de leergang. Door gebruik te maken van deze leergang is vooraf duidelijk welke onderdelen in de lessen aan bod komen.


De rij-coach geeft op een rustige en heldere wijze uitleg. Met behulp van afbeeldingen en demo's zorgt hij ervoor dat jij elk onderdeel begrijpt en op jouw eigen tempo kan doorlopen.


Alle onderdelen worden bijgehouden op jouw persoonlijke vorderingenkaart en besproken tijdens elke les. Hierdoor heb jij altijd inzicht in jouw voortgang en weet je vooraf welk lesonderwerp we gaan behandelen. 

Het nieuwe lesonderwerp kun je thuis alvast bestuderen in het praktijkboek, zodat we tijdens de les direct aan de slag kunnen met het oefenen in de praktijk.

Module 1: Voertuigbediening en Voertuigbeheersing


 1. Controle buiten de auto
 2. Controle in de auto
 3. Instappen
 4. Uitstappen
 5. Zithouding
 6. Stuurhouding
 7. Afstellen spiegels
 8. Starten / afzetten motor
 9. Gas geven
 10. Scannen verkeer
 11. Sturen
 12. Positie op de weg
 13. Remmen
 14. Ontkoppelen
 15. Stoppen
 16. Koppelen
 17. Schakelen
 18. Technische wijze wegrijden


Module 3: Complexe verkeerssituaties


 1. Rijstrook wisselen / zijdelings verplaatsen
 2. Voorbijgaan
 3. Inhalen
 4. Invoegen
 5. Uitrijden
 6. Rotondes
 7. Inrit / Uitrit
 8. Erven
 9. Spoorwegovergang
 10. Voetgangersoversteekplaats
 11. Tram- en bushalte
 12. Zelfstandig route rijden d.m.v. borden
 13. Zelfstandig route rijden m.b.v. navigatie
 14. Omkeeropdracht
 15. Parkeeropdracht

Module 2: Eenvoudige verkeerssituaties


 1. Wegrijden / Stoppen (kijktechniek)
 2. Volgafstand
 3. Ruimtekussen
 4. Tegemoet komen
 5. Ingehaald worden
 6. Kruispunten (kijktechniek)
 7. Afslaan (kijktechniek)
 8. Hellingproef
 9. Achteruit rijden in rechte lijn
 10. Achteruit rijden in bocht
 11. File parkeren: vooruit / achteruit
 12. Parkeren vak: vooruit / achteruit
 13. Keren d.m.v. halve draai
 14. Keren d.m.v. steken

Module 4: Verantwoord gedrag


 1. Moeilijke omstandigheden
 2. Ritvoorbereiding
 3. Rijden onder specifieke omstandigheden
 4. Milieubewust rijgedrag
 5. Defensief rijden
 6. Verkeersinzicht
 7. Aangepast en besluitvaardig rijden
 8. Mentaliteit en verantwoordelijkheid
 9. Belangen andere weggebruikers
 10. Gevaarherkenning
 11. Tanken / Wassen
 12. Veiligheid

De Lesauto


Bij Rijschool van Veen worden de rijlessen gegeven in een Ford Fiesta ST Line. Dit is dé ideale lesauto, waarin het een feestje is om te rijden. De Ford Fiesta is erg overzichtelijk en de bediening van de koppeling is erg soepel; hierdoor slaat de motor zelden af. Verder is de Ford Fiesta uiterst wendbaar, waardoor de bijzondere verrichtingen gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden.
Lesuren


Bij Rijschool van Veen duurt een lesuur 60 minuten of 90 minuten (dus geen 50 minuten, zoals bij sommige rijscholen).

 

In het begin van de opleiding zal 1 uur wellicht volstaan, maar als we wat verder in de opleiding zijn zullen we 1,5 uur rijden. Met de langere lestijd is het mogelijk om kwalitatief betere (examen) routes te rijden vanaf het CBR. Hierdoor zul je zelfstandiger leren rijden en ben je straks beter voorbereid op het praktijk examen.


Bij Rijschool van Veen wordt je thuis opgehaald, maar mag ook bijvoorbeeld bij school in Leiden, werk of op het station.


Geen andere leerlingen ophalen


Wij halen nooit alvast de volgende leerling op tijdens jouw rijles. Er gaat geen kostbare lestijd verloren aan taxiritjes van en naar andere leerlingen. Wij hebben alle aandacht voor jou en er is dan ook voldoende gelegenheid om de les na te bespreken. Je hoeft je dus nooit ongemakkelijk te voelen dat er iemand meerijdt.


Met deze unieke werkwijze onderscheiden wij ons van andere rijscholen in de regio én verhogen we de veiligheid van onze klanten. Doordat jij en jouw rijcoach niet onnodig worden afgeleid, kunnen we ons concentreren op jouw leerdoelen. Uiteraard is het wel mogelijk om je ouders een keer mee te laten rijden. 


Tussentijdse toets


Bij Rijschool van Veen bestaat de mogelijkheid om een tussentijdse toets (TTT) bij het CBR te doen (na module 3).

Deze toets  verloopt als een echt examen en geeft je daardoor de mogelijkheid om alvast aan het examengevoel te wennen.


Na afloop van de TTT krijg je van de CBR examinator feedback op jouw rit. Met deze feedback kunnen we dan aan de slag tot aan het praktijk examen. Tevens kun je vrijstelling krijgen voor de Bijzondere Verrichtingen op het praktijk examen.


Onderzoek door het CBR heeft uitgewezen dat de gemiddelde slagingskans voor het 1e examen na een tussentijdse toets met 14% procent kan toenemen naar 58%.


Wij adviseren om gebruik te maken van een TTT, indien je van jezelf weet dat je erg zenuwachtig bent voor het examen.

Bij Rijschool van Veen doet ongeveer 10% van de leerlingen een TTT, het is dus niet verplicht, zoals bij sommige rijscholen uit de regio. Houdt er rekening mee dat de kosten van een TTT ongeveer gelijk zijn aan een examen.


Slaag je bij Rijschool van Veen in 1 keer, dan ben je dus ook echt in 1 keer geslaagd!


Faalangst examen


Een goed alternatief voor de TTT is de mogelijkheid om een Faalangst examen te doen, indien je erg zenuwachtig bent.

Tijdens het Faalangst examen wordt er extra tijd en aandacht aan jou besteedt. Vooraf kun je jouw angsten en wensen met de examinator bespreken, dit werkt in de praktijk erg positief.
Praktijkexamen


Aan het eind van de rijopleiding ben je helemaal klaar voor het praktijkexamen (na module 4).


Het aanvragen van het examen doen we altijd tijdig in overleg met de klant, hierbij houden we rekening met de wachttijden bij het CBR (8 tot 12 weken).


Het praktijkexamen doen we bij het CBR in Leiden, waar we tijdens de rijlessen al meerdere keren zijn langs gereden.

Op de dag van het examen komt de rij-coach jou thuis ophalen en mag je zelf naar het CBR rijden. Onderweg nemen we rustig de tijd om nog even de laatste puntjes door te nemen en jou op je gemak te stellen.


Het praktijkexamen duurt in totaal 55 minuten, dit is inclusief 15 minuten introductie en toelichting van de uitslag achteraf.

De examenrit zelf duurt ongeveer 35 minuten. De rij-coach is gedurende het hele examen bij je, ook tijdens de examenrit rijden we met je mee. Je kunt er ook voor kiezen om de rij-coach niet mee te laten rijden, dit vinden wij ook goed. Het gaat erom dat jij je prettig voelt. De rij-coach is in ieder geval aanwezig tijdens de introductie en de toelichting van de uitslag.

2toDrive: rijles vanaf 16,5 jaar


Door 2toDrive kun je eerder beginnen met rijlessen, namelijk vanaf 16,5 jaar. Vanaf de dag dat jij 17 jaar bent geworden kun je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18e verjaardag de weg op onder begeleiding van door jouzelf gekozen coaches. Je hoeft dus niet meer tot je 18e te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen, hoe vet is dat?


2toDrive is begonnen als experiment en is wegens succes officieel ingevoerd. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat je gedurende een langere periode onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen.